juni 1948


De eerste productie van grammofoonplaten van vinyl in de Verenigde Staten voor thuisgebruik.

In juni 1948 brengt Columbia de eerste langspeelplaten op de markt voor de consument. De schijven hebben een afspeelsnelheid van 33⅓ toeren per minuut.


Microgroove

Na de oorlog, wederom in de U.S.A. werd er hard gewerkt aan een techniek om de groeven compacter op de schijven te krijgen.
Na langdurig onderzoek was de techniek nagenoeg geperfectioneerd en werden de eerste 33⅓ platen op vinyl voor de consument gemaakt.
De naam Microgroove werd toegedicht aan de nieuwe manier van het zetten van informatie op platen. De letter M werd gebruikt om aan te geven dat de plaat van plastic was en dat voor het afspelen de naald werd gebruikt voor deze platen. De naald werd eveneens aangeduid met de letter M. Voor de gangbare platen van schellak werd de letter N van normaal gebruikt.

De eerste jaren staat op de platen aangegeven dat deze onbreekbaar zijn. Later wordt dit subtiel vervangen door "Unbreakable under normal use".1948


Op 21 juni 1948 introduceert Columbia in Amerika de langspeelplaat. Een grammofoonplaat van plastic met een afspeelsnelheid van 33⅓ omwentelingen per minuut. Deze techniek maakte het mogelijk om de afspeelduur van de plaat aanzienlijk te verlengen. Niet alleen door het langzamer afdraaien, maar ook door de introductie van de microgroove, waardoor groeven compacter op de drager konden gezet. Nu konden eindelijk symfoniën met minder pauzes worden afgespeeld. Afhankelijk van de lengte van de muziek werd de plaat op 10" of 12" uitgebracht. Een 12" kon per kant rond de 20 minuten muziek bevatten.
Voor het afspelen van deze nieuwe grammofoonplaten was een nieuwe afspeler met een nieuwe naald nodig.

Columbia bracht tegelijkertijd tegen de 100 verschillende platen uit. Populaire en veel klassiek muziek op 10". Voor langere muziekstukken werd uitgeweken naar het 12'-formaat.

Columbia noemde deze platen Long Playing Records en verzon een logo waarbij de letters L en P verwerkt waren. Het logo werd gepatenteerd.Een voorbeeld van een vroege Columbia


De eerste langspeelplaten van Columbia kwamen in een "envelope" hoes met een standaard ontwerp.
Op de voorkant van de hoes staat NONBREAKABLE VINYLITE. De term vinyl werd nog niet als zodanig gebruikt.

De voorkant van de hoes een vroege 12" uit de ML serie
De achterkant met de flap gesloten
De voor- en achterkant met de flap van de "envelope" hoes geopend

Het label